BELEŽNICA PROFESORA MIŠKOVIĆA

Priča nas paralelno vodi kroz slučajeve pune fikcije, magije i nevjerovatnih situacija na dva kolosijeka: dio radnje smješten je u prve godine 21. vijeka, a dio u 70-te 20. stoljeća.

U proleće 2002, mladi novinar novina Argument, Boško Stevanović, dobio je zadatak da napiše članak o naučnom nasleđu poznatog preminulog srpskog etnologa Arsenija Miškovića.

Njegova supruga Jelisaveta Mišković daje oglas za doniranje arhiva pokojnog naučnika i to želi da učini preko beogradskih novina. Boško Stevanović je dobio zadatak da razgovara sa udovicom Mišković, otišao je do nje i na rastanku dobio malu, crnu svesku. Sledeći svesku koju mu je dala Jelisaveta, Boško ulazi u začarani krug.

Slučajevi koje etnolog Mišković decenijama sakuplja u Srbiji, a čija je suština misterija, opisani su unutra. Ti slučajevi, jednostavno rečeno, ne mogu se racionalno objasniti; od nestanka ljudi koji se pojave godinama kasnije, bez traga starosti na sebi, preko priča o mjestima na kojima se događa nešto što se može čuti, a ne vidi, do neobjašnjivih sila koje se pojavljuju u neočekivanim situacijama, kada osoba ostane bez tračak nade i oni čine čuda ...

Njeni misteriozni zapisi godinama proganjaju neke ljude iz inostranstva - Beč, London, Moskvu i mali grad u Arizoni. Na kraju, sveska pokreće lavinu čudnih događaja koji ugrožavaju porodicu i prijatelje beogradskog novinara.